Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/marcommatters.nl/public_html/plugins/system/gantry/gantry.php on line 406
Mensen zijn kuddedieren - Marcom Matters

boekenkast DSC 0152 2

Mensen zijn kuddedieren

mensen-zijn-kudde-dieren“The Sneetches” is de titel van een Amerikaans kinderboek. Het verhaal gaat over een gemeenschap van vogelachtige dieren, die 'Sneetches' worden genoemd. Alle dieren lijken op elkaar, wonen in een gemeenschap samen en vertonen hetzelfde gedrag. Sommige dieren hebben een zichtbaar onderscheidend kenmerk, zij hebben een groene ster op hun gele buik en die hebben de andere Sneetches niet. De Sneetches met een ster op hun buik behandelen de Sneetches zonder ster als tweederangs burgers. En laten ze aan de kant staan. De Sneetches zonder ster willen graag mee doen met de Sneetches met een ster, maar krijgen geen kans.

De slimme zakenman
Op een dag komt er een slimme zakenman om de hoek kijken, hij heet Sylvester McMonkey McBean. Hij weet raad en heeft een machine ontwikkeld waarmee hij de Sneetches zonder ster voor slechts een paar dollar kan voorzien van een prachtige groene ster op hun buik. En dat willen de sterloze Sneetches wel, al snel zijn alle Sneetches hetzelfde.

De oorspronkelijke Sneetches met een ster op hun buik willen zich opnieuw onderscheiden. Nu is immers niet meer duidelijk dat zij de elite zijn. En ook hiermee weet Sylvester McMonkey McBean raad. Met de 'ster-verwijder-machine' is ook dit voor een paar dollar extra zo geregeld.

sneetches machine

 

Hoe onderscheiden we ons?
Je begrijpt al waar het verhaal naar toe gaat. De Sneechtes die flink hebben betaald voor een ster op hun buik, laten deze voor nog meer geld verwijderen om opnieuw deel uit te maken van de elite. Die op hun beurt weer een groene ster laten aanbrengen om zich te onderscheiden.

Betalen om anders te zijn dan alle anderen. Uiteindelijk ontdekken de Sneetches dat het waanzin is. Een vicieuze cirkel. We zijn allemaal Sneetches!

Kuddedieren
Hoe herkenbaar, want ook mensen zijn kuddedieren. We volgen graag de groep en willen erbij horen. Daarom betalen we graag voor uiterlijke kenmerken om te laten zien dat we erbij horen. En tegelijkertijd willen we ons onderscheiden van de anderen. En doen we moeite of betalen we voor uiterlijke kenmerken om te laten zien dat we anders zijn.

Sommige verhalen zijn tijdloos. En dit is daar een mooi voorbeeld van. Het verhaal van de Sneetches kwam ik tegen in de bestseller “Start with Why” van Simon Sinek. Hij vertelt dit verhaal om duidelijk te maken dat onze behoefte om erbij te horen geen rationele beslissing of keuze is, maar dat het biologische is bepaald. Het verhaal dateert uit 1961 en is van Theodor Seuss Geisel alias Dr. Seuss, een Amerikaanse kinderboekenschrijver, dichter en tekenaar (1904-1991). Veel van zijn kinderboeken zijn tot op de dag van vandaag populair in de Verenigde Staten en zijn inmiddels bewerkt voor film en televisie. Zo is de animatiefilm Horton uit 2008 gebaseerd op “Horton hears a who!” een kinderboek dat Dr. Seus in 1954 schreef.

Wilt je  luisteren naar het originele verhaal terwijl het wordt voorgelezen, klik dan op deze link: https://www.youtube.com/watch?v=tVzkzjYcK5U

If-you-keep-telling-the-same-sad-small-story

einstein

quote-johnoverdurf300px

tree poster 3